historia


Big Hill Lodge

Storhöjden ligger i natursköna Värmland och är en stor del av Filipstads historia.

Det har varit en plats som i många år gett glädje till bygden och alla besökare.
En plats i ständig utveckling

Redan från början har Storhöjden varit i fokus för utveckling och utvecklingen fortsätter för att fler ska få uppleva denna historiska plats. Här har många barnfötter gått på äventyr i skogarna när de vuxna tog en kaffe och kaka - vi hoppas att många fler får minnen för livet härifrån.

Vår historia – tredje gången gillt

Under decennier har anrika Storhöjden med sin storslagna utsikt varit ett kärt utflyktsmål som har lockat lokala ortsbor, turister och äventyrare från hela Europa. I januari 2018 tog jag, Calle Stjernlöf, över nycklarna för att en tredje gång ge nytt liv till ”Hôjda” i sann Stjernlöf-anda. Allt började nämligen för snart 90 år sedan…

1934


Under Filipstads Gilles regi uppförde min farfar Karl Stjernlöf, tillsammans med några andra händiga arbetare från trakten, det 28-meter höga utsiktstornet. Ett bygge som kom att sätta Storhöjden på kartan. Platsen blev därefter en naturlig samlingspunkt för både gamla och unga.

1982 – 1988


Med visionen om att återuppliva den populära turistattraktionen köpte mina föräldrar, pappa Arne och mamma Inger Stjernlöf, Storhöjden och den dåvarande Bosjögården 1982. Under deras ledning huserades det restaurang och festligheter på helgerna ända fram tills de sålde verksamheten 1988. Precis som för min pappa är skogen och backarna runt Storhöjden marker vi har sprungit i sedan barnsben. Det jag inte visste då var att mina färdigheter i att servera nybryggt kaffe som femåring till trevliga matgäster skulle komma att löna sig 35 år senare…

1993


1993 var ett tragiskt år för Storhöjden. Den gamla Bosjögården blev totalförstörd i en omfattande brand, något som lämnade pappa Arne bestört.

1994 – 2000


Fast besluten om att inte låta Storhöjden läggas ner för gott gjorde pappa ännu ett rejält omtag och köpte tillbaka ”Brända tomten” (som han kallade det) från den dåvarande ägaren. Pappa fraktade sedan dit två blå baracker som han fyndade för en liten slant på en golfbana i närheten. ”Kaffestugan”, som barackerna kom att kallas i folkmun, blev en självklar destination för glada kaffesugna fikagäster under 90-talet. Som femtonåring kunde jag skryta med att jag hade världens bästa sommarjobb - grädda och servera frasiga våfflor gjorda på mamma Ingers hemliga recept – kunskaper som visade sig komma väl till hands två decennier senare!

2018


När Storhöjden återigen blev till salu kort efter pappas bortgång år 2017 kändes det som ett tecken. För att hedra pappa och hans minne var det naturliga valet för mig att gå i hans fotspår och väcka Storhöjden till liv igen. Efter en månads intensiv renovering av den forna ”Kaffestugan” slog vi äntligen upp dörrarna till Big Hill Lodge i februari 2018, och som pappa Arne själv skulle ha sagt: ”Restaurang, dä ä live dä!”

kontakta oss

Välkommen att kontakta oss för att boka bord, våra upplevelser eller boende.

Fyll bara i formuläret här till höger och vad du vill boka.